3 Ekim 2008 Cuma

Yeni Paralar 2009

2009 yeni paralar 2009 yeni paralar özellikleri yeni paralar

MB Başkanı Yılmaz, para reformu çerçevesinde 1 Ocak 2005 tarihinde Türk lirasından 6 sıfırın atıldığını anımsatarak, geçici olarak eklenen "yeni" ibaresinin 1 Ocak 2009 tarihi itibarıyla kaldırılacağını kaydetti.

Yılmaz, böylece ikinci aşamada Türk lirasına dönüleceğini ve böylece reformun tamamlanmış olacağını belirtti. 1 Ocak 2009'da tedavüle girecek Türk Lirası banknotlarının ön ve arka yüzlerinde yer alan özellikleri tanıtan Yılmaz, tüm banknotların ön yüzünde Atatürk portrelerinin bulunacağını söyledi.

Yılmaz, banknotlarda belirli açılarla 3 farklı Atatürk portresinin kullanıldığını ifade ederek, bu portrelerin Atatürk'ün gülümsediği fotoğraflardan yararlanarak tasarlandığını kaydetti.

Durmuş Yılmaz, banknotların ön yüzlerinde , ayrıca Atatürk'ün portreleriyle bütünlük oluşturan ay yıldız motifinin yer alacağını anlattı.

Banknotların arka yüzlerinde ise ulusal ve uluslararası özellik yaratmış, tarihe mal olmuş şahsiyetlerin portreleri yer alacağını ifade eden Yılmaz, arka yüzde ayrıca onların çalışma alanları ve eserlerini sembolize eden eserlerin bulunacağını kaydetti.

Türkiye'de yetişmiş bu değerleri herkese tanıtacak olmak ayrı bir iftihar ve mutluluk vesilesi olduğunu belirten Yılmaz, isimler belirlenirken esas alınan kıstasları şöyle sıraladı:

"* Bilim insanı veya sanatçı olmaları,
* Toplumumuzdan yetişmiş, herhangi bir tartışmaya yer bırakmayacak şekilde milli değer olmaları,
* Evrensel değer taşımaları,
* Herhangi bir siyasi görüşle özdeşleştirilmemeleri, tüm topluma mal olacak kişilikler olmaları,
* Daha önce tedavüle çıkarılan banknotlarda veya diğer ülke paralarında yer almamış olmaları."

En düşük değerli banknotun 5 TL, en büyük değerli banknotun ise 200 TL

1 yorum:

  1. bence bu degişim ii olmuş en azından yeni paralarımız awrupa parasına benzemiş ii düşünmüşler bence

    YanıtlaSil

yorumunuzu yazıp adı/url(site adresi) veya anonim'e tıklayıp gönderebilirsiniz.