9 Ekim 2008 Perşembe

En Garip En İlginç Sünnet

Fransız haber ajansı AFP, dünyanın dört bir yanındaki sünnet törenlerini araştırdı. Ortadoğu'dan, Afrika'ya kadar sünnetin neden ve nasıl yapıldığını inceleyen ajans, belgesel niteliğinde fotoğraflar geçti. Aralarında en çok da Afrika'nın en fakir ülkelerinden Uganda'da gerçekleştirilen tören dikkat çekti...
Hijyen koşullarından çok uzak olarak gerçekleştirilen sünnet töreni son derece kanlı geçiyor.

Sünnet edilen ise 22 yaşında bir genç. Önce kalabalığın içinde yüzüne çamurlu su püskürtülüyor. Sonra vücudu da çamurlu suyla kaplanıyor. Ardından sağlık görevlisi geliyor ve operasyonu ayakta, herkesin gözleri önünde gerçekleştiriyor. Başlayan kanamaya ise müdahale edilmiyor. Bir bez parçasıyla kanlar siliniyor.

AİDS hastalığının pençesinde bir ülke olarak bilinen Uganda'da sünnet, "AİDS'ten koruyor" gerekçesiyle, hükümet tarafından başlatılan bir kampanya çerçevesinde yürütülüyor.

Uganda Sağlık Bakanlığı verilerine göre sünnet, AİDS virüsü HIV'in bulaşma riskini yüzde 60 oranında azaltıyor. İşte bu nedenle başlatılan sünnet kampanyası sayesinde isteyen herkes bedava sünnet olabiliyor. Yaşı 22 olan bu genç gibi, artık hiç de çocuk sayılmayacak olanlar da bu hizmetten yararlanıyor. Sünnet olayı oldukça kanlı geçse de kimse bundan şikayet etmiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumunuzu yazıp adı/url(site adresi) veya anonim'e tıklayıp gönderebilirsiniz.