5 Ekim 2008 Pazar

İçtima Nedir?

içtima nedir içtimada ne yapılır içtima


içtima öyle kısaca deginilip geçilecek bir aktivite değildir. zamandan ve makandan bağımsız, gerçeklikten uzak tamamen soyut bir kavramdır. komutan domalın dese bir allahın kulu domalmazlık edemez. içtimayı şimdi evre evre yaşayalım.

hazirlik devresi : her birlikte bir içtima alanı vardır. içtima saati yaklaşırken sıraya girilir, bu sırada bile mümkün olduğunca konuşulmaz. dirsek temas aralığı hizaya girilir, rütbeliler beklenmeye başlar. sonra sırasıyla tim elemanlar, tim komutanları, bölük astsubayları içtima alanına dizilirler. bu esnada bölük astsubayları (ki bunlar başçavuş olur genelde) bölük çavuşuna askerlerin yoklamasını sorar, gözüne batan askerlere askeri nezaket kuralları çerçevesinde uyarılarda bulunur, sonra da kendi aralarında şakalaşırlar. bot, saç ve silah temizliği kontrolleri de arada yapılır. hizayı kontrol etmek için en ön sıraya gelen rütbeli, başparmağını işaret ve orta parmaklarının arasına sokarak en öndeki adamın yüzüne doğru sallar ve arkadakilere "bunu görmeyin bunu görmeyin" der hizanın düzgün olması açısından.

içtima alanında mevsime göre kıyafet giyilir. kimse kendi başına eldiven takamaz ya da parka çıkaramaz. tüm giysiler emirle giyilir emirle çıkarılır.

başçavuşların ardından "şşş toplanın lan üsteğmen geliyor" fısıltıları arasında bölük komutanı ya da komutanları gelir. kıdemsiz olan bölüğünün yanında yerini alırken kıdemli olan tekmil vermek üzere tabur komutanını bekler. beklerken kendi konuşmak istediği konulardan bahsedip uyarılar hatta tehditler yağdırabilir. hele tabur komutanı içtimada yoksa yatağı bozuk olanları bile ajandayla dövebilir. hazırlık evresinin burada bittiğini farzedelim.

içtma' ya giriş bölümü : tabur komutanı merdivenlerde görüldüğü anda bölük komutanı "rahaaaaat!" "hazroooooooool!" "dirsek temas aralığı hizayaa geeeeeeeeeeeeel!" "ileriiiiii...bak!" komutlarını art arda verir. tabur komutanı yaklaştığında ise "tüfek aaaaaaaaaaaaaaaaaas!" komutuyla birlikte tüfekler askı kayışından omuza asılır. sonrasında gelen "dikkaaaaaaaayt!" komutuyla flamalar yarıya kadar iner ve bölük komutanı yanaşık düzen talimatnamesi çerçevesinde tabur komutanına dönüp selam vererek "sabah yoklamasında tabur, emir ve görüşlerinize hazırdır komutanım" der. askeri birliğin büyüklüğüne göre bu tekmil farklılık gösterir. "il jandarma komutanlığı 11 subay, 45 astsubay, 128 uzman erbaş ve 342 erbaş ve erle emir ve görüşlerinize hazırdır komutanım" şeklinde yoklamalı tekmil de verilebilir. alayı boşverip taburumuza dönelim biz.

selam durda tekmili alan tabur komutanı bölük komutanına teşekkür ettikten sonra tabura yaklaşır ve "merhaba arkadaşlar" ya da "merhaba asker" şeklinde taburu selamlar. verilen cevap da haliyle "eyvallah kanki" degil çok sert bir "sağol" dur hatta "so" dur, "suo" dur. bundan sonra tabur komutanının ilk sözü "tüfek çıkar" komutudur. hemen konuşmasına başlar "arkadaşlar, faaliyetlerimiz tüm hızıyla sürüyor... beni rahatta dinleyin... evet faaliyetlere bugün devam edeceğiz bölük komutanları planlamayı yapsın" şeklinde konuşması gelişir. tabii bu klasik ve olması gerekene yakın bir konuşma oldugu gibi, hitaplar genelde bu şekille alakasız olur. "lan bana bakın dal.....lar", "yalnız lagar da bir tabur olduk onu da söyliyim" gibi nefis cümleler duyabilme ihtimaliyle beraber, stand up yeteneği üst düzeyde bir komutanı dinlerken zamanın nasıl geçtiği bile anlaşılamayabilir. arada esneyen, başını eğen askerlere ise tabur komutanından anında "atatürkçülük nedir?", "g3' ün tanımını yap" şeklinde sorular da gelebilir. bütün taburun önünde rezil olmak bir askerin en büyük korkusu ve stres kaynağıdır. stres bileziği takmanız ise yasak haliyle.

post içtima evresi : tabur komutanı uzadıkça uzayan konuşmasını bitirince "emir komuta bölük komutanlarında" der ve topu üsteğmenlere atar. onlar da "emir komuta tim komutanlarında" der ve kısa bir dinlenmenin ardından sabah sporu, silah bakımı, inşat çalışması, operasyon hazırlığı vs başlar. içtima alanından silah deposuna giderken geçen zaman ise gayet eğlencelidir, en azından öğle içtimasına kadar stres yoktur, sigara içilebilecektir. çakal üst devreler ve yazıcı çizici tayfasıysa kendisine içtima saatinde nöbet yazarak bu stresten kurtulmanın yolarını arar.

rutin içtimaların yanı sıra yemek içtiması, temizlik içtiması, spor içtiması gibi bir çok içtima daha mevcuttur. ancak en korkunç içtima bir anda yapılan ani içtimalardır ki bunda arama, ceza verme, kötü haber verme gibi durumlar olasıdır. istirahatliler bile karda kışta pijamalarıyla apar topar çıkarılır ki insan savaş çıktı zanneder.

sonuçta içtima daha ilk günden yaşanılan bir askerlik ritüeli ve gerçeğidir. olmazsa olmazdır ve onla yaşanılmaya bir an önce alışılmalıdır.

"devre, alt devre, piç torun, torun herkes içtimayaaaa! yazıcı çizici çaycı çorbacı kalmasın!"










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumunuzu yazıp adı/url(site adresi) veya anonim'e tıklayıp gönderebilirsiniz.